google-site-verification: google5ca48b75319d33d8.html Sejarah Akhir Perang Salib

Sejarah Akhir Perang Salib

Akhir perang Salib menyerahnya pasukan Salib kepada Sultan Salahuddin Al Ayubi
Pada hari ini di tahun 1187,setelah 12 hari mengepung kota Baitulmaqdis akhirnya kota tersebut kembali pada awalnya kepada umat Islam.Ini merupakan kali pertama kota Baitulmaqdis kembali ke tangan umat Islam setelah ia di tawan oleh pasukan Salib selama 88 tahun lamanya.

http://rahmiusi.blogspot.com/2016/10/hari-ini-dalam-sejarah-pada-hari-ini-di.html

Tidak seperti tentera Salib yg membunuh kebanyakkan penduduk kota Baitulmaqdis ketika mereka menawannya pada tahun 1099,Sultan Salahuddin Al Ayubi rahimahullah telah mengambil keputusan untuk membenarkan penduduk Baitulmaqdis yg mahu berhijrah untuk pergi dengan aman tetapi dengan ketentuan sesiapa yg sanggup membayar uang tebusan mereka perlulah membayarnya di dalam waktu satu bulan. Sultan Salahuddin juga telah melindungi hak orang Kristen dengan tidak merampas maupun merusakkan yg mana Gereja pun yg terdapat di dalam kota Baitulmaqdis.

http://rahmiusi.blogspot.com/2016/10/hari-ini-dalam-sejarah-pada-hari-ini-di.html


Setelah dibebaskan kota Baitulmaqdis,Sultan Salahuddin telah mengarahkan tempat-tempat ibadat bagi umat Islam di sekeliling kota Baitulmaqdis untuk di bersihkan menggunakan air mawar dan buat pertama kalinya di dalam tempoh 88 tahun,azan berkumandang di Masjidil Aqsa semula.

http://rahmiusi.blogspot.com/2016/10/hari-ini-dalam-sejarah-pada-hari-ini-di.html


Ilustrasi penyerahan pasukan Salib kepada Sultan Salahuddin Al Ayubi rahimahullah 

Artikel Berita Blog Hari Ini Lainnya :

0 komentar:

Posting Komentar

Scroll to top